Ons verhaal

TOP is een stichting die Veldhovense jongeren de kans biedt om zich te ontwikkelen op het podium, in de vorm van muziektheater. De veelzijdigheid van muziektheater maakt het mogelijk om ervaring op te doen in zowel zang, dans als toneel. TOP richt zich op talentvolle jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 20 jaar. Zij krijgen bij ons de kans om zich te ontwikkelen in creativiteit, zelfvertrouwen, samenwerking en verantwoordelijkheid.

We hebben al vele talenten zien opbloeien. Sommige van onze leerlingen hebben zich verder ontwikkeld tot professioneel theatermaker. Voor iedere deelnemer geldt dat ze op persoonlijk, sociaal en emotioneel vlak gegroeid zijn, met skills waar ze de rest van hun leven plezier van hebben.

Geschiedenis

TOP is opgericht als Stichting TheaterOpleiding Veldhoven (TOPVeldhoven) in juni 2013 door vier enthousiaste dames met een passie voor theater en muziek, die samen de uitdaging aan wilden gaan om jongeren een podium te bieden.

De eerste voorstelling van TOP was The Wiz in 2014. Een groep van 17 jongedames zette een fleurige voorstelling neer. Ook toen al waren de strakke live band en handgemaakte kostuums opvallende kenmerken die de huidige producties nog steeds onderscheiden.

In 2018 zijn we gestart met een aparte cursus muziektheater voor middelbare scholieren. Daarmee bereiken we een nog grotere doelgroep en bieden we een leuke en laagdrempelige manier om te leren acteren, zingen en dansen. De cursus levert ook vaak nieuwe talenten voor onze producties.

Maatschappelijk betrokken

Als TOP vinden wij maatschappelijke betrokkenheid belangrijk. We bieden jongeren met een passie voor theater de kans zich te ontwikkelen, maar we willen ook mensen in de spotlights zetten die die kans niet zo makkelijk krijgen. Daarom zoeken we elk jaar een bijzondere groep mensen voor een gastoptreden.

In voorgaande edities stond de TOP-cast al samen op het podium met ouderen, jongeren met expat-ouders en jongeren met een handicap. In onze laatste show De Tweedeling stond opnieuw een groep ouderen op het podium. Sommigen van hen hebben de oorlog nog meegemaakt, wat een extra betekenis gaf aan het verhaal. Zij genoten van hun kans om op hun leeftijd nog op het podium te schitteren, en werden met joelend applaus ontvangen door het publiek.

Eén van onze doelen is integratie tussen de gastgroep en onze leerlingen. Om dit te bereiken worden de repetities op dezelfde locatie en avond gehouden, zodat zij elkaar in de maanden voorafgaand aan de voorstelling al ontmoeten.

Vrijwilligers

Achter de schermen heeft TOP inmiddels ruim 70 vrijwilligers verzameld die onze producties op alle mogelijke manieren ondersteunen. Zo is er een groep vrijwilligers die het decor ontwerpt en bouwt en een andere groep die kostuums maakt. Verder worden we tijdens het voorstellingsweekend geholpen door een waar leger aan grimeurs, kappers, gastvrouwen.

Wij zijn heel trots op onze vrijwilligers. Ook bij hen kriebelt de passie voor theater en ook zij willen het elk jaar opnieuw nóg beter en mooier maken. Dat teamgevoel is één van de mooiste dingen van onze stichting.

Heb jij ook een talent dat achter of naast het podium van past komt en wil je ons graag helpen? Informeer dan gerust eens bij ons bestuur via de contactpagina.