Terugblik afgelopen seizoen

La Casa

Op 8 en 9 juli 2023 speelde TOP haar laatste productie, La Casa. Het werd een bloedstollend verhaal over goed en kwaad, waarin de kersverse TOP cast een dreigende sfeer wist af te wisselen met stiekeme liefdesscènes en explosies van vrolijkheid.

Het verhaal van La Casa speelt zich af in de Koninklijke Munt van Spanje waar zes bankovervallers zichzelf en hun gijzelaars opsluiten. De politie zet alles op alles om de situatie zonder gezichtsverlies op te lossen. Ze worden van buiten de bank gemanipuleerd door het criminele meesterbrein van de groep, de Professor. Zo ontwikkelt een schijnbaar simpele overval zich tot een kat- en muisspel, waarbij niets is wat het lijkt.

Het vernuftige script van Evelien Luiten maakte het tot een moderne versie van Robin Hood, waarbij de overvallers de sympathie wisten te wekken van het publiek. Immers, zijn de banken en de rijken in de wereld niet de echte boeven? In de woorden van gijzelnemer Rio: zijn we nu de chicos buenos of de chicos malos?

Aan het einde van de vorige productie De Tweedeling nam TOP afscheid van een groot deel van de 21+ jongeren die jaren meespeelden in onze voorstellingen en op andere plekken; sommigen van hen zijn zelfs bezig met een opleiding in de theaterwereld. Vandaar dat het dit jaar voelde als een extra uitdaging om het hoge niveau onze TOP producties vast te houden. Maar die onzekerheid bleek totaal onnodig: de opgefriste cast verbaasde het publiek en ook misschien wel zichzelf met zang- en danskwaliteiten, en met krachtig spel waarbij het zelfvertrouwen van de gezichten afspatte.

Naast de 20-koppige cast kon men genieten van het aanstormend talent van de talentklas. De jongeren uit onze aparte lesgroep hebben ook in de productie kunnen laten zien wat zij in hun mars hebben. Zij werden dit jaar aangevuld met leerlingen van het Taalbrug College, onze gastgroep. Ook deze jongeren genoten zichtbaar van het etaleren van hun dans-, zang- en acteertalent.